Builder

Rus basınında Gazze savaşı: “İsrail ordusu, 1973 Arap-İsrail Savaşı’ndan bu yana en büyük kaybını yaşayabilir”

Gazze savaşının 27. gününde Rusya basını ve yorumcular gelişmeleri nasıl görüyor? 

İzvestiya:
 

 

İzvestiya, Gazze’nin kenar mahallelerindeki savaşı görüntüledi

İsrail Savunma ordusu Gazze’nin kenar mahallelerinde radikal Hamas hareketi ile savaşıyor. İzvestiya muhabiri Stanislav Grigoryev 2 Kasım’da çatışmaların videosunu yayımladı.

İsrail Savunma Ordusu’nun açıklamasına göre, Gazze’nin birinci savunma çizgisini geçtikten sonra militanların cansiperane direnişiyle karşılaştı. Onlar (direnişçiler – İ.T.) yer altındaki tünellerin dallanmış ağını kullanıyor ve İsraillilerin mevkilerine hem Sovyet modeli tüfeklerden ve hem de yeni model silahlardan ateş ediyorlar.”

“Gazze Şeridi’nin yanındaki Kisufim Çiftliği’nde eskiden sınır geçiş kapısı bulunuyordu. Kasabada kalmış Şay isimli adam oradaki güvenliği sağlıyor.

Şay, “Ben burada kısa süre içinde ateşkes olacağını düşünmüyorum. Şimdi onlar gerçek yüzlerini yeniden gösterdiler ve sen bu acı gerçeklikle karşılaştığında inanman gerekir. Onlar terörist değil vahşidir” dedi.

Hamas çiftliğe füzeler ve mayınlar fırlatıyor ve mayın ve füzelerle ilgili alarm cihazları vasıtasıyla haber verme imkanı bulunmuyor. Savaş aynı zamanda bizzat çiftliğin çok yakınında da sürüyor.

Ria Novosti:

Ria Novosti’de Pyotr Akopov imzalı analiz özetle şu şekilde:
 

 

İsrail’in Hamas’ı yenmeye vakti yok

Yemen fiili olarak karşı savaş başlattı. Yemen ordusu, Yahudi devletine füze darbeleri indirdi. Gazze Şeridi’ne on binlerce savaşçı göndermeye hazır olduğunu açıklayan ülke yönetimi Suudlardan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden kendi topraklarından yol vermeleri ricasında bulundu… Amerikan desteğini kullanan İsrail, bundan sonra Gazze’deki Filistin halkının soykırımını gerçekleştirmek kendi ‘intikam operasyonu’nu sürdürebilecek mi?

İşin püf noktası gerçekleştiremeyeceğidir. İsrail’in resmi amacı Hamas’ın 40 bin savaşçısını imha ediyor. 7 Ekim’den buyana kaç askerin öldüğünün belli olmamasına rağmen, bu sayının her halükarda iki bini geçemeyeceği tahmin ediliyor. Ancak buna rağmen İsrail bombardımanları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı ezici çoğunluğunu kadınların ve çocukların teşkil ettiği on bin rakamına yakllaşıyor. Hamas’ın askeri gücünün çoğunluğu hatta İsrail ordusunun ulaşmasının da çok zor olacağı tünellere saklandı.

Onun için şu anda İsrail bombardımanlara ağırlık veriyor, öncelikle insanları Gazze Şeridi’nin güneyine, ardından ise Mısır’a kaçmak için zorlamaları gerekir. İşte İsrail’in ikinci, gayri resmi ancak özel olarak açıklamadığı amacı burada saklı: nüfusun çoğunlukta yaşadığı Gazze Şeridi’nin hiç değilse kuzey kısmını Filistinlilerden arındırmak. Bunun için İsrail’e yabana atılmayacak derecede çok zaman gerekecek.

Arap Birliği önümüzdeki günlerde ültimatom öne sürmeyecek, ancak İsrail’in Gazze’yi bombaladığı her gün, Filistinlilerin her gün total soykırıma maruz kalmaları Arap ülkelerini ABD’yi etkilemek için ellerinde bulunan tek yöntemi başvurmak zorunda bırakacak. Ve o zaman İsrail total bir yenilgi ortamında kalacak: İçerdeki sert siyasi kriz, İslam dünyasının nefret ettiği kitlesel kıyım imajı ve boşaltılamamış Gazze ile imha edilememiş Hamas.

Lenta.ru:
 

 

Hamas’ın taktikleri IŞİD’in Irak’taki eylemleriyle karşılaştırılıyor. Gazze’deki operasyon, Musul’daki kanlı savaşın tekrarı mı olacak?

Askeri uzman Rybin, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki savunmasını IŞİD’in Irak’taki taktikleriyle karşılaştırdı

İsrail, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı geniş çaplı bir saldırı başlatmayacak . Resmi olmayan verilere göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) komutanlığı, ABD ile istişarelerden sonra daha temkinli taktikler lehine bu planlardan bile vazgeçti.

Uzmanlar, Gazze’nin iyi güçlendirilmiş yer altı tünellerinde Filistinli militanlara karşı verilen mücadelenin İsrail tarafını büyük kayıplarla tehdit ettiği konusunda uyarıyor. Askeri gözlemci Alexander Rybin, Musul (Irak) için yapılan kanlı savaş senaryosunun, Irak ordusunun ABD ve Şii milislerin desteğiyle teröristleri bölgeden çıkarmaya çalıştığı Gazze’de de tekrarlanabileceğine inanıyor. 

IŞİD, şehirden uzaklaştırıldı. Uzman, Lenta.ru’nun talebi üzerine IŞİD’in taktiklerini analiz etti ve bunları Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki savunma yöntemleriyle karşılaştırdı.

Musul Savaşı: Beklenti ve gerçek

Musul savaşı, IŞİD’in şehri direnişle karşılaşmadan ele geçirmesinden neredeyse iki yıl sonra, Ekim 2016’da başladı. Daha sonra hükümet güçleri, helikopterler ve taktik füzeler de dahil olmak üzere çok sayıda farklı silah türünü bırakarak geri çekildi.

2016 yılında sayısal üstünlüğün yanı sıra teknoloji, özellikle de hava üstünlüğü açısından ezici bir avantaja sahip olan Iraklı generaller ve müttefikleri, Musul’daki teröristleri birkaç hafta içinde yenmeyi bekliyordu. Plan, şehri tamamen ablukaya almak ve çemberi yavaş yavaş sıkılaştırarak terörist güçleri yok etmekti.

(…)

İsrail (satrançtaki) pat durumunda. Yahudi devleti generallerinin Hamas’ı yendikleri göstermeleri gerekir. İsrail istihbaratındaki gedikler 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısını getirip gelmişti, şimdi onlar Filistin Örgütü’ne onu yerle bir eden darbe indirdiklerini kanıtlamaları gerekir. Ancak kara kuvvetlerinin devreye girmemesi durumunda bunu yapmaları imkansız görünüyor. Bu durumda ise İsrail ordusu muhtemelen Arap devletleri koalisyonuna karşı 1973’te verdiği savaştan bu yana en büyük kaybını yaşayabilir.

Bunun yanı sıra kara operasyonu Gazze Şeridi’nin sivil ahalisi arasında büyük kayıplara neden olabilir…Bu durumda Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkileri gerilecektir.

 


Kaynak : indyturk.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu