
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllarca ev işi yaparak sigortalı bir işte çalışmamış kadınlara emeklilik fırsatı sunuyor. Bu kapsam ile emekli olmak için daha önce çalışma geçmişinizin olması şart değil.
Emeklilik birçok insanın hayali. Mesai saatleri, maaş kavramı ve patronları olmasa da ev hanımları da pek çok kişi tarafından ‘çalışan’ olarak görülmekte. Ev işleri, çocuk bakımı ve daha birçok uğraş nedeniyle sigortalı bir işte çalışamamış milyonlarca ev hanımı, SGK’nın hayata geçireceği yeni sistem ile emekli olma şansı elde edecek. Bu emeklilik türünün ise diğer normal emekliliklerden hiçbir farkı olmayacak Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir? Detaylar haberimizde…
EV HANIMLARI İKİ YOLLA EMEKLİ OLABİLECEK
Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için bazı şartlar bulunuyor. Ev hanımlarının emekli olabilmeleri konusunda 2 formül söz konusu. Birinci yol, çalışmadan prim ödeyerek emekli olunabildiği gibi, ikinci yöntemde ise evde ürettiğini satan kadınlara sigorta kolaylığı sağlanıyor.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILACAK?
Ev hanımlarının emekli olabilmek ya da konu hakkında detaylı bilgi elde edebilmek için en yakın SGK müdürlüğüne gidip, İsteğe Bağlı Sigorta başvurusunda bulunmaları gerekiyor. 2008 yılından itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında bulunan kişiler, 4B’li ve Bağ-Kur’lu olarak değerlendirilmekte. Bu sebeple ev hanımları SSK’lılara göre daha fazla prim ödemek durumunda. Fakat daha önceki yıllarda çalışan ama eksik primi olanlar, 3.5 yıldan daha az sürede prim ödemelerini tamamladıkları takdirde SSK’dan emekli olarak görünebilir. Primlerin ücreti ise o senenin asgari ücretine göre belirlenmektedir.
SIFIR VERGİ İLE ESNAFLIK YOLU
Ev hanımları için en sık tercih edilen emekli olma yöntemlerinden biri de vergisiz esnaflık yöntemi. Kendi evinde kısıtlı imkanlarla üretim yapan kadınlar için ‘esnaf muaflığı’ devreye giriyor. Esnaf muafiyet belgesi alan kadınlardan vergi alınmadığı gibi, SGK’ya başvurmaları halinde sigortalı olma yolu açılıyor.
HİÇ ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?
Daha önce hiç sigortalı bir işte çalışmamış ancak emekli olmayı arzu eden kadınlar için birçok şart bulunuyor. Türkiye’de 4A, 4B, 4C olmak üzere üç çeşit emeklilik sistemi bulunmakta. Kişiler çalışma şekillerine ve konumlarına göre bu üç çeşit sigorta sistemlerinden birinden yararlanarak emekli olma imkanı elde eder. Sigortalı olarak çalışmamış ya da primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi veya kişilerin borçlanması gerekir. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden faydalanırlar. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabilir ve bu primler ile emekli olabilir. Ancak isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şunlardır:.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Hiç çalışmayan ancak emekli olmak isteyen ev hanımları için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de 4A, 4B, 4C olmak üzere üç çeşit emeklilik sistemi bulunur. Kişiler çalışma şekillerine ve konumlarına göre bu üç çeşit sigorta sistemlerinden birinden yararlanarak emekli olma imkanı elde eder. Sigortalı olarak çalışmamış ya da primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi veya kişilerin borçlanması gerekir. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden faydalanırlar. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabilir ve bu primler ile emekli olabilir. Ancak isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şunlardır:
Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) ile bir bağının olmaması
50 yaşında veya üzerinde bulunması
Dul, yaşlılık gibi herhangi bir aylık almaması
Bir gelire sahip olmamak
Türkiye’de ikamet etmek
HİÇ ÇALIŞMAYAN BİR KADIN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Ev hanımları için emekli olmak artık hayal değil. Belirlenen şartları yerine getiren her kadın emekli olabilir. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sunan bu sitem için ise belli şartlara sahip olmak gerekiyor. Emeklilikten yararlanmak isteyen ev hanımları için isteğe bağlı sigortalılık yani bir başka deyişle çalışmadan emekli olmanın formülü olarak tanımlanabilir.
Emeklilik için üç temel şart ise şu şekilde sıralanabilir;
Prim gününü doldurmak,
Belli bir yaşa gelmek,
Sigortalı olduktan sonra belli bir süreyi tamamlamak.
Prim gününü tamamlamanın birçok yolu bulunmaktadır. Prim gününü doldurmada ilk yöntem bir işyerinde ya da kamu kuruluşunda kayıtlı olarak fiilen çalışmaktır. İkincisi, kendi namına iş yapmak ve prim ödemek. Üçüncüsü, doğum, askerlik borçlanması gibi bazılarını da ilerleyen bölümlerde anlatacağımız gün satın alma yöntemlerini kullanmak. Bunlara ilave edebileceğimiz bir başka yöntemse söylediğimiz gibi çalışmaya gerek olmadan isteğe bağlı sigorta ödemek.
Özellikle çalışma imkanı bulamayan ev hanımlarını doğrudan ilgilendiren bu sistem büyük bir kolaylık sağlıyor. Yine part-time çalışanlar için de günlerini tamamlama imkânı veriyor. Yani ayda 15 gün çalışan birisi bu bağlı sigorta ödeyerek 30’a tamamlayıp emeklilik için avantaj elde ediyor.
Yukarıdaki şartları taşıyorsanız artık kendi sigortanızı yaptırıp emeklilik için prim ödemeye başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne bir giriş bildirgesi vermeniz yeterli. Bildirgenin kayıtlara geçtiği gün sizin için emeklilik süresi de başlamış demektir. Birçok konu e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor hatırlatalım.
PRİM ÖDEMEK ŞART!
Tabii her ay belli miktarda prim ödemeniz gerekiyor. Bu durumda kendinize en az asgari ücret olmak üzere bir kazanç belirliyorsunuz. Yani kendi kendinize maaş belirliyorsunuz.
Bu kazancın da yüzde 32’sini prim olarak devlete ödüyorsunuz. Bu primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi (emeklilik için kullanılıyor), yüzde 12’siyse Genel Sağlık Sigortası oluyor.
İşte bu yüzde 12’lik prim size sağlık hizmetlerinden diğer çalışanlar gibi yararlanma hakkı da veriyor. Yani emeklilik için gün ve prim biriktiriyorsunuz hem de sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak yararlanıyorsunuz. Üstelik çalışmakla yükümlü olduğunuz kişiler de bu haktan yararlanabiliyor.
Kendinize belirleyeceğiniz kazanç da dediğimiz gibi geçerli asgari ücretle bunun 7.5 kati arasında oluyor. Ne kadar yüksek prim yatırırsanız ilerideki emekli maaşınıza o kadar pozitif katkısı oluyor.
Tabii kendi bütçenizi sarsmayacak şekilde bir kazanç belirlemekte fayda var. Çünkü ödemeler aksadığında sistemin sizi dışarıda tutma ihtimali de bulunuyor.
NE KADAR PRİM ÖDEMEK GEREKİR?
En az ödeme: 3.577,50 TL X % 32 = 1.144,80 TL
En yüksek ödeme: 26.831,25 TL X % 32 = 8.586 TL
Hiç primi olmayanlar: 15 YIL 5.400 gün prim ödemek zorundadır.
BAĞ-KURLU OLUYORSUNUZ
İsteğe bağlı sigortada dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu şekilde ödenen primler Bağ-Kur sigortası olarak değerlendiriliyor. Yani 1 Ekim 2008 yılından sonra Bağ-Kur kapsamına alındı. Öncesinde SSK isteğe bağlı ödenebiliyordu. Dolayısıyla daha önce bir yerde sigortalı olarak çalışmamış ve sadece isteğe bağlı sigortalı olanlar için Bağ-Kur şartları geçerli.
Bilindiği üzere kurumlar arasında emeklilik açısından da farklar bulunuyor. Eski adıyla SSK (4A) sigortasıyla çalışanlar Bağ-Kur’lu, yani kendi işini yapanlara göre emeklilik şartları açısından daha avantajlı. Bağ-Kur’dan emekli olmak için daha uzun süre prim ödenip daha fazla yaş beklenirken SSK’da bu şartlar daha düşük oluyor.
Kaynak:www.bozuktus.com/
>>>Ücretsiz firma rehberi ile firmanızı dijitalde güçlendirin. Online firma rehberi. Firma Reklamı - Firma Haberleri - Sektör Haberler Tamamen ücretsiz şirket ekleme sitesi. Firma Kayıt Rehberi.